Αλό Μπάτα, στα μι ράντις;
Σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα (25 Φεβρουαρίου 1994). Ο Στράτος Γρίβας μάς έστειλε ένα σύντομο βιωματικό κείμενο, φόρο τιμής, που περιέχεται στο βιβλίο του «Αθάνατοι».
ΑΛΟ ΜΠΑΤΑ, ΣΤΑ ΜΙ ΡΑΝΤΙΣ ;
Κάπως έτσι ξεκινούσαν όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μου με τον Τριαντάφυλλο Σιαπέρα. Η ερώτηση που του έκανα στα σέρβικα (γεια σου Μπάτα, τι κάνεις;), χρησιμοποιώντας το χαϊδευτικό του, τον έκανε πάντα να «τσιμπήσει» και να αρχίσει ένα μονόλογο στην ίδια γλώσσα! Μετά ακολουθούσε πάντα η έκπληξη «Άσε Τριαντάφυλλε, δεν καταλαβαίνω τίποτα!» και τα γέλια του Τριαντάφυλλου που απαντούσε «Στράτο, ούτε αυτή τη φορά σε κατάλαβα!». Ήταν ένα παιχνίδι, σχεδόν υποχρεωτικό, που ζέσταινε την συζήτηση που επακολουθούσε, συχνά επί ώρες!
Με τον Τριαντάφυλλο σπάνια συμφωνούσαμε. Είχαμε άπειρες συζητήσεις για όλα τα δρώμενα του Ελληνικού σκακιού και ο καθένας μας υποστήριζε με πάθος την άποψή του, αλλά πάντα σε σωστή, φιλική σχέση. Ποτέ δε μαλώσαμε σοβαρά και είχαμε και οι δύο το θάρρος να κάνουμε αυστηρή κριτική στον άλλον! Αυτό γινότανε γιατί υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός που ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, τότε που η Ομοσπονδία ήτανε στη Σωκράτους. Πάντα μου είχε μεγάλη αδυναμία και ήταν χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιούσε για να με ζητήσει στο τηλέφωνο: «Γεια σας, είναι ο μικρός εκεί;!». Ο μικρός μεγάλωσε, αλλά ο Τριαντάφυλλος δεν μπορούσε να αλλάξει. Έτσι ήταν πάντα στη ζωή του. Ξεροκέφαλος με πίστη σ' αυτό που έκανε, γεμάτος αγάπη γι' αυτό που υπηρέτησε, το σκάκι.
Ο Τριαντάφυλλος σταμάτησε να αγωνίζεται επίσημα το 1972. Σταμάτησε σχεδόν και όλες τις φιλικές παρτίδες. Το 1980 του ζήτησα θρασύτατα να παίξουμε μπλιτς. Με κοίταξε με απορία και δέχτηκε δύο παρτίδες, οι οποίες απ' όσο ξέρω ήταν οι τελευταίες που έπαιξε. Από τότε του ζητούσα επίμονα τη ρεβάνς, που πάντα μου αρνιόταν γελώντας.
Όμως, Τριαντάφυλλε, κάποτε θα έρθω να σε βρω και τότε θα είσαι αναγκασμένος να μου δώσεις τη ρεβάνς. Μέχρι τότε θα περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο. Ο μικρός θα είναι εκεί.
Στράτος Γρίβας
15 σχόλια:
Σε μια προηγούμενη ανάρτησή σας αναφέρατε την ημερομηνία θανάτου του Τρ. Σιαπέρα. Δεν θα μπορούσα να μην του αφιερώσω κι εγώ δυο λέξεις στο blog μου, μιας κι έμαθα σκάκι από αυτόν. Αμέσως μόλις ανέβασα την ανάρτησή μου πέρασα από εδώ. Ήξερα ότι θα έχετε βάλει κάτι για αυτόν.
Περνάω καθημερινά, δεν σας αφήνω σχόλια, αλλά παρακολουθώ το blog σας. Είναι πολύ προσεγμένο και χρήσιμο. Να είστε καλά.
Απλώς να συμπληρώσω οτι το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε το 1995.
Στράτος Γρίβας
Πολυ ομορφο κειμενο.
Τι απεγινε ο τριτος τομος του βιβλιου του για τη Σικελική;
Στις αρχές του 1986 ο Τριαντάφυλλος μου έδωσε τον τριτο τόμο του, που αναφερόταν κυρίως στην Σικελική Άμυνα, για να τον συμπληρώσω και να τον τσεκάρω. Έπειτα από τρεις μήνες του τον παρέδωσα, αλλά δυστυχώς δεν κράτησα κάποιο αντίγραφο αφού πίστευα οτι θα εκδοθεί σύντομα. Για κάποιο άγνωστο σε εμένα λόγο, το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ.
Στράτος Γρίβας
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι και το τρίτο βιβλίο του κυρίου Σιαπέρα για την Σικελική Άμυνα θα ήταν το ίδιο εξαιρετικό και διδακτικό,όσο τα δύο προηγούμενα αριστουργήματα του ''Πατριάρχη'' του ελληνικού σκακιού.Κρίμα που δεν τυπώθηκε επι χάρτου και αυτό το κόσμημα της ελληνικής,και όχι μόνο,σκακιστικής βιβλιογραφίας.Μια ερώτηση για τον κύριο Γρίβα:Καταρχάς,σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σε αυτό το blog.Το θεωρώ σπουδαίο σκακιστές σαν εσάς και τον κύριο Κουρκουνάκη,να επικοινωνείτε μέσω αυτού του ηλεκτρονικού δίαυλου με το κοινό.Η ερώτηση που θέλω να σας υποβάλλω είναι η εξής:Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί ο χαμένος τόμος;Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί κάποιο ίχνος του;Επίσης,μήπως εσείς(ή οποιοσδήποτε),γνωρίζει πώς μπορώ να βρώ παρτίδες του κυρίου Σιαπέρα;Θα ήθελα να είχα ένα αντιπροπευτικό δείγμα,για να δω ποιο ήταν το αγωνιστικό προφίλ αυτού το σπουδαίου δασκάλου,που εγώ δεν τον πρόλαβα εν δράσει,λόγω ηλικίας.Έχω την εντύπωση πως εάν συνέχιζε το αγωνιστικό σκάκι,θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Ελληνας GM,πολύ πριν τον Κοτρωνία.Σας ευχαριστώ.
Δεν θα γινόταν GM ο Σιαπέρας, είχε πολύ πλούσια σκακιστική παιδεία αλλά όχι το ανάλογο ταλέντο. Η προσφπρά του στο ελληνικό σκάκι δεν είναι τόσο οι αγωνιστικές του περγαμηνές, αλλά η δουλειά που έκανε για το σκάκι μέσα από τα γραπτά του και την διοικητική θέση του. Αυτός που σίγουρα θα μπορούσε να γίνει GM πριν τον Κοτρωνιά ήταν ο Μακρόπουλος, κανείς άλλος.
Η σκακιστικη βαση δεδομενων εχει 106 παρτιδες του νομιζω.
Αγαπητέ Jethro,
Δε γνωρίζω που βρίσκεται ο 3ος τόμος, ούτε και η βιβλιοθήκη του Σιαπέρα. Φημολογείται οτι κάποιος σκακιστής πήρε όλα τα βιβλία του, αλλά επισήμως δε γνωρίζω τίποτα άλλο. Αναλυμένες παρτίδες του Σιαπέρα υπάρχουν (από όσο γνωρίζω-ίσως μου διαφεύγει κάτι) στα δύο βιβλία του, στα "Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά" και στο βιβλίο μου "Έλληνες Διεθνείς Μαίτρ".
Στράτος Γρίβας
Παρτίδες του Σιαπέρα, αν και όχι οι καλύτερές του, υπάρχουν
εδώ.
Στην παρτίδα που ανέβασα εδώ το άνοιγμα είναι λίγο περίεργο, αλλά εκεί που ο μαύρος νομίζει ότι στέκεται καλά, ο Σιαπέρας δίνει πύργους και παίρνει το παιγνίδι.
Υπάρχουνε σαφώς πιο πλήρεις συλλογές παρτίδων του αείμνηστου Σιαπέρα, απ'αυτές που αναφέρονται σ'αυτό το post. Η γνωστή Ελληνική Βάση του Ζήνωνα, έχει πολύ περισσότερες παρτίδες.
Απ'ότι ξέρω όμως, το περίφημο Ακρόπολις του 1968 δεν έχει περαστεί ποτέ στη Ελληνική Βάση. Άραγε έχουνε εξαφανιστεί οι παρτίδες;
Η αξιόλογη ελληνική βάση greekbase δεν είναι του Ζήνωνα, είναι του Σωτήρη Δελαβέκουρα greekbase .
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις πολύτιμες πληροφορίες σας.
Προς Ηλία Οικονομόπουλο:Όντως,και εγώ γνωρίζω την συγκεκριμμένη συλλογή παρτίδων.Είμαι τακτικός επισκέπτης της ιστοσελίδας chessgames.com,και την είδα και εγώ αυτή την συλλογή.Όμως,είναι πολύ συνοπτική,και δεν δείχνει αγώνες του Σιαπέρα ενάντια στους άλλους Έλληνες σκακιστές της περιόδου αυτής(Βυζαντιάδης,Κοκκόρης κτλ).Πάντως είναι εμφανές ότι κοντραρίστηκε με γνωστά ονόματα της εποχής.Κρίμα που δεν πήρε την ισοπαλία απέναντι στον Uhlmann το 1956 στην Μόσχα.Φαίνεται ότι η βαρίαντα Τάρας ήταν η αγαπημένη του επιλογή ενάντια στη Γαλλική.Επίσης,με βάση της όποιες παρτίδες που είδα,θα μπορούσα να σκιαγραφήσω το προφίλ του ως εξής:Έπαιζε ε4 με τα λευκά,και με τα μαύρα έπαιζε την Ισπανική(Ανοιχτή;,Κλειστή;),και την Άμυνα Ταρτακόβερ στο μη Αποδεκτό Γκαμπί της Βασίλλισας.Αναρωτιέμαι γιατί δεν συμμετείχε στο σιμουλτανέ του Fischer το 1968 στην Αθήνα.Τον φοβήθηκε ο Bobby:);Θα ήταν ένα μεγάλο match-up η αναμέτρησή τους.Τέλος πάντων,σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την ανταπόκριση.
Κάτι παραπάνω από τις παρτίδες του Σιαπέρα που περιέχονται στην greekbase, μπορείτε να βρείτε στο αρχείο που ανέβασα Siaperas.pgn . Περιέχει 126 παρτίδες του.
Δημοσίευση σχολίου