Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Διάλεξη Μιχάλη Χατζηδάκη


Η Δημοτική Επιχείρηση Έργων Πολιτισμού – Ανάπτυξης – Προβολής – Επικοινωνίας Κορυδαλλού (ΔΕΕΠΑΠΕΚ), ο Σκακιστικός Όμιλος Κορυδαλλού και η Σκακιστική Άνοιξη οργανώνουν διάλεξη του κριτικού τέχνης – αρχαιολόγου Μιχάλη Χατζηδάκη με θέμα «Εικονολογικές προσεγγίσεις της απεικόνισης του σκακιστικού παιχνιδιού στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη», την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008 στις 17:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού (Αίθουσα «Πλειάδες»), Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης, Κορυδαλλός (στο ύψος των φυλακών). Το αντικείμενο της διάλεξης παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για τους φίλους του Σκακιού, όσο και για τους λάτρεις της Τέχνης. Η διάλεξη θα διαρκέσει περίπου 80 λεπτά, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

***Ο Μιχάλης Χατζηδάκης κατάγεται από τα Χανιά. Πέρα από ισχυρός σκακιστής, είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ιστορία-Αρχαιολογία) μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου (Ιστορία Τέχνης), ενώ από το 2006 εργ’αζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ιστορίας Τέχνης (Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ), όπου και ερευνά πάνω στη διαδκτορική του διατριβή. Στη διάλεξη αυτή συνδυάζει τις δύο μεγάλες του αγάπες, την Τέχνη και το Σκάκι, και παρουσιάζει δείγματα από την εμφάνιση του σκακιού στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη, εστιάζοντας στην κοινωνική σημειολογία των εμφανίσεων αυτών.

***Δείτε παλαιότερη συνεργασία του Μιχάλη Χατζηδάκη στο skakistiko.blogspot.com
http://skakistiko.blogspot.com/2007/10/blog-post_11.html
(ο «καλοπροαίρετος», τότε, 11 Οκτωβρίου 2007 είχε σχολιάσει: "Schrödinger's Cat, αν πληροφορηθείτε την ακριβή ημερομηνία της διάλεξης του κ. Χατζηδάκη στην Αθήνα –και είμαστε, κι εσείς κι εμείς, μέχρι του χρόνου την άνοιξη εδώ–, παρακαλούμε ενημερώστε μας." Η άνοιξη δεν έχει μπει ακόμη, πλησιάζει, αλλά είμαστε όλοι ακόμα εδώ φίλε μου "καλοπροαίρετε", δεν είναι μια μικρή νίκη στο χρόνο; πολύ σπουδαίες νίκες αυτές οι μικρές νικούλες, ξέρω πως συμφωνείτε. Χρόνε, τώρα που αρχίζω να σε αγαπάω μην αρχίσεις εσύ να με αγαπάς περισσότερο, έλεγε σαρκαστικά η Σιμόν ντε Μποβουάρ)

20 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Να και κάτι άκρως ενδιαφέρον! Και απ' ότι κατάλαβα συμμετέχει και ο νέος σύλλογός μου στη διοργάνωση; Και ουδείς μπήκε στον κόπο να με ενημερώσει;; Έχω να στήσω στα διασυλλογικά... Όχι όμως Τρίτη ρε παιδιά. Χάθηκαν τα ωραία Σ-Κ;

Και τώρα που είπα διασυλλογικά, φοβερό το πόσο κόσμο τράβηξε το θεματάκι με τις αλλαγές της ΕΣΟ. Παραπονιέσαι κι εσύ που δε σχολιάζει κανείς, για τον Αλιέχην π.χ. Καλά που ζεις; Καφενείο είμαστε, σχόλια καφενείου κάνουμε. Όπου μικροπολιτική, ψιλοσυμφέροντα, ζαχοπουλιάδες και σκανδαλάκια, από πίσω (με την καλή την έννοια). Οπότε ανέβηκα κι εγώ μια δυό αναρτήσεις ψηλότερα να πάρω λίγο αέρα. Δεν τη μπορώ τόση αγάπη. Αν και τώρα που το σκεφτόμαι δικαιολογείται: του Αγ. Βαλεντίνου- ο θεός να τον κάνει άγιο!- σήμερα, εμ, έτσι εξηγείται!
Ωραία λοιπόν! Δηλώνω ερωτευμένος με το σκάκι (που δε με κερατώνει ποτέ), με τα βιβλία (που έχουν πάντα περισσότερη υπομονή και σοφία από μένα), με την τέχνη (που μου φυλάει πάντα εκπλήξεις), με το χρόνο (που με γερνάει με αξιοπρέπεια και θαυμαστή συνέπεια) και με τη Σοφία μου (για όλα τα παραπάνω και για να μη φάω καμιά παντοφλιά).
Ελπίζω να συνέβαλα έτσι στο καυτό θέμα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ήταν η μόνη ημέρα όπου ο Μιχάλης θα βρίσκεται στην Αθήνα. Δεσμευόμαστε όμως για μια ακόμη πιο περιεκτική και ενδιαφέρουσα εμφάνισή του στο άμεσο μέλλον!

καλοπροαίρετος είπε...

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου :-)

Πράγματι, πέντε μήνες μετά και είμαστε όλοι εδώ, εσείς κραταιός, εμείς πολλαπλάσιοι, και το ιστολόγιο εδραιωμένο… Νίκη, το δίχως άλλο! Και, για να θυμηθούμε τον πρώτο καιρό, που διάνθιζα τις δημοσιεύσεις μου με άσχετα ρητά, όπως είπε και ο Σενέκας, "Navis, quae in flumine magna est, in mari parvula est" (το πλοίο που είναι μεγάλο στο ποτάμι, είναι μικρό στη θάλασσα):-D

Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης, δηλαδή εδώ.

Αν και θα χρειαστεί να διασχίσω δυο φορές το λεκανοπέδιο, θα επιδιώξω, καιρού και εργοδότου επιτρέποντος, να έρθω.

Για μετά, προτείνω «Αγανάκτηση» :-)

Schrödinger's Cat είπε...

@Παναγιώτης Κονιδάρης Ναι, έχουμε του κουλού αγίου Βαλεντίνου σήμερα. Το σκέφτηκα αν πρέπει να γράψω κάτι για αυτό το θέμα. Δεν το αποτόλμησα γιατί φαίνεται ότι για κάποιο λόγο δεν με παίρνει κανείς στα σοβαρά παρά μόνο όταν μοιάζω για μαοϊκός θεωρητικός ή για σταχανοβιτικός εργάτης της σκακιστικής θεωρίας του Νίμτσοβιτς.
Ο άγιος δεν με αφορά, αλλά στο πνεύμα της ζαχαρωτής ημέρας θυμήθηκα με το σχόλιό σας ότι μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα στη ζωή αν έχεις ως περιουσία κορίτσια και βιβλία. Όλα τα άλλα μπορείς να τα χάσεις, να στα πάρουν. Αλλά και τα κορίτσια μπορεί να στα κλέψουν, τα βιβλία δεν θα καταδεχτεί κανείς. Σε καταλαβαίνω απόλυτα...Mην απορεί κανείς με τον ενικό, κατάργησα τον πληθυντικό μετά από παράκληση του Παναγιώτη στους σχολιασμούς στο (πολύ καλό) ιστολόγιό του konidaris.blogspot.com

@καλοπροαίρετος σας πεθύμησα, μου φάνηκε πως λείψατε αιώνες! (να καταργήσω και με εσάς τον πληθυντικό, επιτρέπετε;)

Ανώνυμος είπε...

Καλη επιτυχια στη διαλεξη (απο Θεσσαλονικη) δυστυχως δεν μπορω να την παρακολουθησω αλλα θα μου αρεσε αν φροντισει καποιος για ενα μικρο βιντεοσκοπημενο αποσπασμα!

Ανώνυμος είπε...

&&&SC

Θυμήθηκα με αυτό που έγραψες για τα κορίτσια και βιβλία ένα παρόμοιο ρητό του Γκοντάρ

"Μπορείς να κάνεις σπουδαίες ταινίες αν δείχνεις στο φακό κορίτσια και όπλα"

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@SC
Καλά, και τα βιβλία μπορούν να στα κλέψουν, αλλά εκεί έχεις ένα συγκριτικό πλεονέκτημα:υπάρχουν αντίτυπα.Τελικά βέβαια αυτό που μετράει δεν είναι η κατοχή ή η κτητικότητα, ούτε για τα βιβλία, ούτε για τα κορίτσια. Μάλλον είναι η σχέση στοργής που μπορεί να έχεις μαζί τους. Και που φυσικά δε χρειάζεται τη μέρα του αγίου τάδε ή τη μέρα του αγίου βιβλίου για να την αποδείξεις. Μια χαρά είναι ο ενικός (συνέχισε έτσι και θα αποκαλυφθείς!). Άσε που είδα και για τα επικείμενα αποκαλυπτήρια κάπου ανάμεσα στον κοπετό της πολυσύχναστης ανάρτησης.Αλήθεια, γιατί δεν τους βάζεις καμιά ψηφοφορία μπας και εκτονωθούν; Ο Έλληνας εξαντλεί σημαντικό μέρος της ενέργειάς του στις εκλογές. Το υπόλοιπο του το ρουφάνε οι εργοδότες (όπως αυτοί του "καλοπροαίρετου" για παράδειγμα) (-:

καλοπροαίρετος είπε...

Οι παντοφλιές και οι πασουμιές, και η χειρουργική στην κατανάλωση παϊδακίων

@ Παναγιώτης Κονιδάρης :

Η παντοφλιά δεν πονάει και τόσο· το ατάκουνο ελαστικό πασούμι να δείτε πώς τσούζει, και δεν το πιάνει και το μάτι σου, έτσι λεπτόσολο που είναι :-)

Πράγματι, ο εργοδότης ρουφά μέρος της ενέργειάς μου, ίσως το μεγαλύτερο, αλλά όχι το ποιοτικότερο· «εμοί εκδίκησις» (η εκδίκηση είναι δική μου), όπως λέει και η Βίβλος :-). (Δεν κάνω πλάκα : Προς Ρωμαίους 12:19).

@ Schrödinger’s Cat :

Αντέστε, καταργήστε τον να δω τι θα καταλάβετε…

Ζαντούμπ : Άντε, κατάργησέ τον να δω τι θα καταλάβεις…

Θα με ξενίσει κάπως, σαν να μεταπηδώ από την «τεχνική ωρολογοποιού» στην «τεχνική φυσαρμόνικας» στην κατασπάραξη παϊδακίων. Ωραία λοιπόν, στην άκρη τα καλέμια, οι φρέζες και τα μικροκατσαβίδια :-)

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, δεν μπόρεσα να πάω, λόγω της κακοκαιρίας. Έγινε η διάλεξη; Μπορεί κάπου να δημοσιευτεί το κείμενο;

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας το διαχειριστή του ιστολογίου για τη φιλοξενία της ανακοίνωσης της διάλεξης. Αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά έχω την αίσθηση, ότι τήρησε το λόγο του και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες παρευρέθηκε στη διάλεξη μου, όπως και είχε υποσχεθεί. Αγαπητέ SC ελπίζω να μη διέψευσα τις προσδοκίες σου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όσους έδωσαν το παρόν και θέλω να ελπίζω, ότι η δυστυχώς κάπως απογοητευτική προσέλευση όφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες "παρενέργειες" από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας. Οφείλω πάντως τελικά να παραδεχτώ, ότι μάλλον δεν είναι προς τιμήν της πρωτεύουσας, ότι η ίδια διάλεξη στα Χανιά προσέλκυσε το ενδιαφέρον διπλάσιου αριθμού ακροατών...Όπως και να 'χει και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές (Κορυδαλλός και οι καλοί μου φίλοι από τη Σκακιστική Άνοιξη) και στα σκακιστικά ιστολόγια για την υποστήριξη της προσπάθειας αυτής. Ίσως με άλλη αφορμή να δοθεί η ευκαιρία να επαναλάβω την ανακοίνωση, την οποία δε σταματάω να εμπλουτίζω με πρωτότυπο υλικό που σε μεγάλο βαθμό αναζητώ και ο ίδιος άνα την Ευρώπη σε μουσεία, παλάτια και χειρόγραφα. Υπάρχει μάλιστα η μελλοντική σκέψη μιας πιθανής έκδοσης που στόχο θα έχει να καταστήσει το υλικό προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ίδωμεν...Και κάτι τελευταίο, ως παρότρυνση ιδιαίτερα προς τους νεώτερους που έλαμψαν διά της απουσίας τους. Καθώς βιώνω και στο σύλλογό μου, αλλά και στο κρητικό σκάκι εν γένει καθημερινά τη μάστιγα ενός από την πλευρά των γονέων πριμοδοτούμενου σκακιστικού "μακιαβελισμού", η βασική αρχή του οποίου πρεσβεύει τη σκακιστική ανέλιξη του τέκνου με κάθε νόμιμο και άνομο μέσο τις περισσότερες φορές με παράλληλη χρήση πειθαναγκαστικών μεθόδων με απρόβλεπτες σε βάθος χρόνου συνέπειες για τον ψυχισμό των ίδιων των παιδιών. Σε αυτούς θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση. Κάντε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το πολυσήμαντο σκακιστικό παιχνίδι σε όλες του τις εκφάνσεις και μην προεκτείνετε πάνω στα παιδιά σας όλα τα δικά σας σύνδρομα κατωτερότητας και τις ανεκπλήρωτες, μύχιες φιλοδοξίες σας, μετατρέποντάς τα σε αδίστακτους, αμείλικτους "κυνηγούς κεφαλών" (βλ. βαθμοί αξιολόγησης). Η απόκτηση σκακιστικής παιδείας θα πρέπει να είναι το -παράλληλο πέρα από την αγωνιστική βελτίωση- ζητούμενο, στην υπηρεσία της οποίας έχει ταχθεί στα δικά μου τουλάχιστον μάτια και το παρόν εξαιρετικό ιστολόγιο.
Ας με συγχωρέσουν οι φίλτατοι επισκέπτες του ιστολογίου για τον ελαφρώς ηθικοδιδακτικό τόνο, αλλά βλέπω τις ίδιες πρακτικές να επαναλαμβάνονται σε κάθε γενιά σκακιστών αδιακρίτως. Νισάφι πιά μ' αυτή την κατάντια...

Μιχάλης Χατζηδάκης
ΦΜ 2302, Σκακιστής του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Χανίων
Ιστορικός Τέχνης-Αρχαιολόγος

Schrödinger's Cat είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη Χατζηδάκη,
δεν χρειάζεται να με ευχαριστείτε για την προαναγγελία της διάλεξης.
Ό,τι δημοσιεύεται εδώ, δημοσιεύεται με δική μου ευχαρίστηση, ποτέ από υποχρέωση.
Σας είχα υποσχεθεί μέσω email πως θα προσπαθούσα να ήμουν εκεί, δεν τα κατάφερα όμως λόγω ενσκήψαντος κωλύματος...

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, λυπάμαι πολύ κι εγώ που δεν μπόρεσα να είμαι στη διάλεξη του Μιχάλη Χατζηδάκη, εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ελπίζω να προγραμματίσει να την επαναλάβει κάποια στιγμή και μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα έχει ανταπόκριση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί η πρώτη του προσπάθεια στην Αττική προσέλκυσε λιγότερες συμμετοχές απ' όσες στα Χανιά, λόγοι προφανώς άσχετοι με τις ικανότητες και τις προσπάθειες των συγκεκριμένων διοργανωτών.

καλοπροαίρετος είπε...

Σχετικά με τη μειωμένη προσέλευση στη διάλεξη του κ. Χατζηδάκη

Κύριε Χατζηδάκη,

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση. Ελπίζω να μην αποθαρρυνθείτε από τη μειωμένη ανταπόκριση και να την επαναλάβετε με ευνοϊκότερες συνθήκες.

Μερικές σκέψεις μου :

Η ημέρα και ώρα έναρξης της ομιλίας (5 το απόγευμα εργάσιμης ημέρας) δεν είναι αποτρεπτική για όποιον έχει πραγματικό ενδιαφέρον να την παρακολουθήσει. Δεν είναι αποτρεπτική και για ελευθεροεπαγγελματίες, δημόσιους υπαλλήλους (σχολάνε 2.30 το πολύ), αυτοαπασχολούμενους, χλιδάνεργους, άεργους. Όμως, πολλών η εργάσιμη ημέρα τελειώνει στις 5 το απόγευμα, ή και συνεχίζεται και ακόμα αργότερα. Ίσως πιο βολική ώρα έναρξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάλεξη διαρκεί περί τα 80 λεπτά, είναι π.χ. 7 ή 7.30 το βράδυ.

Οι οργανωτές, στην καλαίσθητη ανακοίνωση – πρόσκληση, ανέφεραν μόνο την ταχυδρομική διεύθυνση. Λεπτομέρεια για όσους έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο, ίσως όχι λεπτομέρεια για όσους δεν έχουν, ή έχουν, αλλά απλώς δεν το παίρνουν όταν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους με δημόσια συγκοινωνία χωρίς άγχος και στον μισό χρόνο. Η διευκρίνιση «στο ύψος των φυλακών» είναι αρκετή για μένα, όμως εγώ τυχαίνει και γνωρίζω πώς έρχεται κανείς στον Κορυδαλλό, για τον απλό λόγο ότι πριν από καμιά τριανταπενταριά χρόνια γάμπριζα στην ευρύτερη περιοχή. Ωραίες εποχές. Ερχόμουν υπομονετικά με τον ηλεκτρικό και στη συνέχεια με το λεωφορείο, εκείνα τα μουσειακά Scania Vabis, Πειραιάς – 'Ασπρα Χώματα, αριθμός γραμμής 129/130 για τους παλιούς. Μπορεί σήμερα οι μαθητές λυκείου να παίρνουν με το έτσι θέλω το αμάξι του μπαμπά, όμως στην εποχή μου ρόδα είχαν μόνο δύο της παρέας, ο ένας μια Lambretta και ο άλλος μια Moto Guzzi – άντε τρεις, αν λογαριάσω και αυτόν με την Zündapp από το εσπερινό, όμως δεν ερχόταν συστηματικά… τι μού θυμίσατε τώρα… τι έλεγα; α, ναι. Την επόμενη φορά, ίσως είναι σκόπιμο οι διοργανωτές να αναφέρουν και πώς πηγαίνει κανείς στον χώρο της εκδήλωσης με δημόσια συγκοινωνία. Σαν πρότυπο μπορεί να χρησιμεύσει π.χ. η σχετική παράγραφος στην προκήρυξη του Διεθνούς Τουρνουά Νίκαιας.

Μικροπράγματα, θα μού πείτεּ το βασικό εμπόδιο ήταν οι καιρικές συνθήκες. Ναι, όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, όχι επειδή δεν μπορούσαμε να έρθουμε, αλλά επειδή διαλέξαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Την Τρίτη, η κατάσταση του λεκανοπεδίου ήταν ό,τι έπρεπε για νόμιμη κοπάνα από τη δουλειά και οικογενειακή εξόρμηση στα χιόνια. Βλέπετε, για να πάμε στη δουλειά, δεν μπορούσαμε, ήταν αποκλεισμένοι οι δρόμοι και δεν είχε συγκοινωνίες. Για να πάμε για χιονοπόλεμο και να φισκάρουμε τις χασαποταβέρνες στις υπώρειες των αττικών ορέων, μπορούσαμε και παραμπορούσαμε. Μην το παίρνετε προσωπικά, λοιπόνּ κι εσείς στη θέση μας ίσως κάνατε το ίδιο.

Αντιπροσωπεύοντας, πιστεύω, πολλούς, παρακαλώ να επιχειρήσετε να επαναλάβετε την παρουσίαση με πρώτη ευκαιρία.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω κάτι που έχω ξαναγράψει εδώ : Σας μακαρίζω που κάνετε αυτή τη δουλειά, σε αυτή την πόλη, και πληρώνεστε κιόλας...

Ανώνυμος είπε...

σχόλιο 4 μήνες μετά....

Αγαπητοί Φίλοι, κυριολεκτικά - χάσατε - όσοι δεν παρακολουθήσατε την ομιλία του Μιχάλη, τότε τον Φεβρουάριο. Πλήρης, προτότυπη εκπαιδευτική! Ο δε Μιχάλης εξαιρετικός ομιλητής. Είναι αλήθεια ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν 20 περίπου άτομα μόνο! Ο Σκακιστικός Όμιλος Κορυδαλλού, συνιθίζει σε πολυπληθείς διοργανώσεις όπως έχει αποδείξει από το 2002, ημερομηνία δημιουργίας του. Έως τώρα,έχουμε διοργανώσει δεκάδες πολυποίκιλες εκδηλώσεις με επιτυχία σε όλους τους τομείς.Εκείνες τις ημέρες, όμως, κυριολεκτικά ο Κορυδαλλός ( και όχι μόνο )ζούσε πρωτοφανείς συνθήκες παγωνιάς και χιονιού. Θυμάμαι ότι με πολύ κόπο, οι υπάλληλοι του δήμου μας, μόλις 30 λεπτά πριν την ομιλία, κατάφεραν να απομακρύνουν το χιόνι και να ελευθερώσουν την εισοδο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Κορυδαλλού. Μάλιστα μερικές ώρες πριν, σε συνομιλία με παράγοντα της Άνοιξης, με προέτρεψε - και καλά έκανε - να προχωρήσουμε κανονικά στην εκδήλωση. Ευχαριστώ θερμά, τον Μιχάλη, τους φίλους από την Σκακιστική Ανοιξη που είχαν την ιδέα, και τον μηχανισμό του Δήμου Κορυδαλλού για την όλη προσπάθεια διεξαγωγής της εκδήλωσης. Μάλιστα από αυτή την ιστοσελίδα - προσκαλώ να επαναλάβουμε το Φθινόπωρο ( πριν από εκλογές.... )του 2008 - αν μπορεί ο Μιχάλης, παρόμοια ή και την ίδια εκδήλωση. Μην ανυσηχής Παναγιώτη, θα σου στείλω πρόσκληση....

Φιλιά σε όλους

Δημήτρης Κεφάλας
Σ. Ο. Κορυδαλλού

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Δημήτρης Κεφάλας
Το καλό που σου θέλω, αν θες ν' ανέβεις κατηγορία ποτέ. Δες το φετινό, για παραδειγματισμό. :-)

Ανώνυμος είπε...

Χε, Χε. Είσαι ωραίος!

Κάποιος έλεγε παλιά ότι:

Με τον έρωτα, καθώς και με τον πόλεμο, όταν ένα φρούριο αρχίζει διαπραγματεύσεις, είναι κιόλας κατά το μισό παραδομένο.

Ελπίζω του χρόνου, φίλε Παναγιώτη, να μην αφεθεί το φρούριο στην τευταία μάχη, μοναχό του...

ΥΓ. Σε περιμένω 28 Ιουνίου ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00 στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού για Τουρνουά Μπλιτζ που διοργανώνει ο σύλλογός μας.

Με αγάπη και εκτίμηση

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

2ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΣΚΑΚΙ ΄ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 2008 ΄

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
1.1. Ο Σκακιστικός Όμιλος Κορυδαλλού και το Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού προκηρύσσουν το 2o Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκάκι (Blitz) ΄ Κορυδαλλός 2008 ΄.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
2.1. Θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα πέντε (5) ή επτά (7) γύρων ανάλογα με τις συμμετοχές και σύμφωνα με τους όρους της παρούσης προκήρυξης και τον Κανονισμό Γρήγορου Σκάκι (Blitz) της Ε.Σ.Ο.
2.2. Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 28 Ιουνίου 2008 και ώρα 19:00.
2.3. Ο χώρος των αγώνων είναι η Πλατεία Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού ( δίπλα από πλατεία Ελευθερίας – σύνδεση απευθείας με λεωφορεία με τις περιοχές Πειραιά, Αθήνα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα, Άνω Κορυδαλλό, Νίκαια ( τοπικό ), σύνδεση με λεωφορεία από metro Αιγάλεω και Περιστερίου ).
2.4. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.

3. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
3.1. Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 7 λεπτά για κάθε παίκτη για κάθε παρτίδα. Ο σκακιστής που θα υπερβεί τον παραπάνω χρόνο σκέψης θα χάνει τη παρτίδα.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
4.1. Στους αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι και όλες ανεξαρτήτως ηλικίας ή σκακιστικού επιπέδου.

5. ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
5.1. Η τελική κατάταξη καθορίζεται με τα κάτωθι κριτήρια:
1. το σύνολο των πόντων
2. το κριτήριο «Μπούχολτς»
3. το άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας

6. ΕΠΑΘΛΑ - ΠΑΡΑΒΟΛΟ
6.1. 1ος (80 ευρώ). 2ος (50 ευρώ), 3ος (30 ευρώ). 1ος έφηβος (20 ευρώ), 1η Νεανίδα (20 ευρώ), 1ος Κορυδαλλιώτης (20 ευρώ). Σε όλους θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής. Επίσης στον πρώτο νικητή κύπελλο και στους υπολοίπους μετάλλια.
6.2. Το παράβολο συμμετοχής είναι 2 ευρώ για όλους τους συμμετέχοντες.
.
7. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
7.1. Λαμπρινή Μάνου, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορυδαλλού
Κεφάλας Δημήτρης, Πρόεδρος Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού

8. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
8.1. Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού, Δημήτρης Κεφάλας. Τηλέφωνο Επικοινωνίας.: 697 3658 191.
8.2. Ο Επικεφαλής Διαιτητής και οι Διαιτητές της διοργάνωσης θα οριστούν από την οργανωτική επιτροπή. Ενστάσεις θα επιδίδονται στον Επικεφαλής διαιτητή πριν την έναρξη του γύρου. Η Επιτροπή Ενστάσεων θα οριστεί πριν την έναρξη του 1ου γύρου.
9. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
9.1. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι 15 λεπτά πριν την έναρξη του 1ου γύρου. Ή τηλεφωνικά 210 4954 411, με fax 213 0341071 (Σ. Ο. Κορυδαλλού) ή με e-mail στον Διευθυντή Αγώνων sokoridallou@yahoo.gr.
9.2. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί της ΕΣΟ και της FIDE.

Schrödinger's Cat είπε...

Διάλεξη:
“Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη”

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, 6.00 μ.μ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω προσκαλούν όλους τους φίλους του σκακιού και της τέχνης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του ιστορικού τέχνης, αρχαιολόγου και σκακιστή κ. Μιχάλη Χατζηδάκη με θέμα: “Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη”.
Η διάλεξη πραγματεύεται την εικονολογία του σκακιού στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη, δηλαδή προσπαθεί να αναγνώσει και να ερμηνεύσει σημειολογικά-εικονολογικά έργα τέχνης με σκακιστική θεματική (κυρίως από τη ζωγραφική, τη γλυπτική αλλά και τις εφαρμοσμένες τέχνες και τον κινηματογράφο). Μερικές από τις θεματικές που πραγματεύονται είναι: “Το σκάκι ως αρνητική αλληγορία της ματαιότητας και η στάση του κλήρου απέναντί του”, “To σκάκι ως θετική αλληγορία της ματαιότητας (memento mori)”, “To σκάκι ως αλληγορία της ερωτικής διαμάχης των δύο φύλων”, “To σκάκι ως κοινωνιολογική-πολιτική αλληγορία στο πλαίσιο της αναζήτησης μοντέλων διακυβέρνησης”, “To σκάκι ως αλληγορία του πολέμου” κ.α.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 6.00 μ.μ. στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου, 1ος όροφος, 400 μ. από το σταθμό του μετρό “Αιγάλεω”, δίπλα ακριβώς στο κολυμβητήριο του Αιγάλεω, τηλ. 210-5907060) ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση αυτή είναι καρπός της πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και το Σκακιστικό Όμιλος Αιγάλεω. Στόχος και των δύο φορέων είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα φέρουν τον κόσμο του Αιγάλεω, και όχι μόνο, πιο κοντά στις δραστηριότητες και λειτουργίες της δημοτικής βιβλιοθήκης και, ταυτόχρονα, θα προβάλουν κάποιες λιγότερο γνωστές αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσες και αξιοσημείωτες πτυχές του κορυφαίου πνευματικού παιχνιδιού. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω υπάρχουν στη διεύθυνση: http://www.egaleolib.gr ενώ για τις δραστηριότητες του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στη διεύθυνση: http://so-aigaleo.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκριμένη πόλύ ενδιαφέρουσα διάλεξη είναι από αυτές που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς αναδεικνύει τη σχέση σκακιού και κοινωνίας. Λυπάμαι που μάλλον πάλι θα την χάσω εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά εύχομαι κάθε επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,

Ακόμη μία -τελευταία :-) - υπενθύμιση για τη σημερινή διάλεξη του Μιχάλη Χατζηδάκη στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού η βροχή θα σταματήσει το απόγευμα :-) ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου, 1ος όροφος, τηλ. 210-5907060) είναι μόνο 400 μ. από το σταθμό του μετρό “Αιγάλεω”, δίπλα ακριβώς στο κολυμβητήριο του Αιγάλεω. :-)