Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Δυο διαλέξεις


Δυο διαλέξεις έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαρτίου:

Παγκράτι: Την Δευτέρα 3 Mαρτίου, στις 7:30 μ.μ., ο διεθνής μαιτρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης θα δώσει διάλεξη , με θέμα «3 χρόνια χωρίς τον Kasparov».
Θα αναλυθούν διεξοδικά παρτίδες του 13ου παγκόσμιου πρωταθλητή, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του στιλ παιχνιδιού του, ενώ θα εξεταστεί και η κατάσταση στο παγκόσμιο σκάκι μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, με έμφαση στις εξελίξεις της σκακιστικής σκέψης. Όπως πάντα, θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η διάλεξη θα γίνει στο εντευκτήριο των ΣΟ Παγκρατίου & ΣΜΑΟ Καισαριανής, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ (στα μέλη των δύο συλλόγων και στους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι δωρεάν).

Κορωπί: Ο Σκακιστικός Αθλητικός Σύλλογος Κορωπίου (Σ.Α.Σ.Κ.) μας καλεί σε διάλεξη (με ελεύθερη είσοδο) που θα δώσει τη Δευτέρα 3 Mαρτίου, στις 7:00 μ.μ., ο GΜ Στράτος Γρίβας, με θέμα: «Wijk aan Zee 2008 – Μια προσωπική ματιά». Ο Στράτος Γρίβας συμμετείχε στο C’ τουρνουά του Wijk aan Zee 2008 και θα αναφερθεί τόσο στα ατομικά του αποτελέσματα με αναλύσεις παρτίδων του, καθώς και σε συνομιλίες του με τους κορυφαίους σκακιστές που συμμετείχαν και στα άλλα δύο τουρνουά. Ο ΣΑΣΚ βρίσκεται στην οδό Σωκράτους 18, στην πλατεία Δεξαμενής, στο Κορωπί.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες,από δύο από τους κορυφαίυς Έλληνες σκακιστές των τελευταίων δύο δεκαετιών.Κρίμα που χρονικά θα συμπέσουν,και έτσι δεν θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τις ακούσουν και τις δύο.Επιπρόσθετα,θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η εξιστόρηση των τεκταινόμενων στο Corus,και η παρουσία του κοντά στην ελίτ του σκακιστικού κόσμου.Κρίμα που τερμάτισε ο GM Γρίβας χαμηλά στο Γ' γκρουπ του Corus, με 6/13.Όμως μερικές από τις παρτίδες του που συγκρατώ είναι αυτή ενάντια στον Pontus Carlsson,όπου απέδειξε ότι για τα μαύρα η Ανοιχτή Ισπανική παραμένει μία αξιόπιστη βαριάντα,που αξίζει να χρησιμοποιείται συχνότερα,όπως επίσης και η συντριπτική νίκη εναντίον του νεαρού γερμανού IM Arik Braun,σε μινιατούρα με τα λευκά στην Σλάβικη,ο οποιός μάλιστα προπορευόταν εκείνη την στιγμή στο τουρνουά.Αυτή ήταν η πρώτη του ήττα στο τουρνουά,και η αρχή της πτώσης του.Ακολούθησαν άλλες τρεις συνεχόμενες ήττες,που τον έστειλαν στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.Δεν θα μπορούσα να μην αναφερόμουν επίσης και στην παρτίδα ενάντια στην Αμερικανή GM Irina Krush,που ξεκινώντας την παρτίδα με Ολλανδική,με τα μαύρα,έκαμψε την αντίστασή της σε ένα πολύ ενδιαφέρον φινάλε.Εύχομαι στον κύριο Γρίβα καλή συνέχεια το 2008

Ανώνυμος είπε...

Ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι και οι δυο διαλέξεις δίνονται την ίδια μέρα. Θυμόμαστε ότι οι δυο αξιόλογοι σκακιστές (και προπονητές) δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις.
Την κύρια ευθύνη την έχει μάλλον ο κ. Κουρκουνάκης, είχε επιτεθεί σφοδρά στον κ. Γρίβα πριν 3-4 χρόνια, με αφορμή κάποια βιβλία.
Τέλος πάντων, καλό θα ήταν να υπάρχει πιο καλός συντονισμός των εκδηλώσεων, καθώς έτσι κι'αλλιώς η Αθήνα υστερεί σ'αυτό τον τομέα.

Ανώνυμος είπε...

Jethro Talat πας ν΄ανάψεις φωτιές ή κάνω λάθος ?

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Λες να μου την πέσουνε όλοι οι Αθηναίοι? Μα, στη Θεσσαλονίκη ή στα Χανιά ή στην Καβάλα, αναλογικά γίνονται πιο πολλές εκδηλώσεις! :-)

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε Jethro Talat,το όνομα που επέλεξες είναι σχεδόν ίδιο με το δικό μου.Δηλαδή,τι θες,να ανάβεις φωτιές και μετά να μου ρίχνουν σε εμένα το φταίξιμο;Είναι δίκαια πράγματα αυτά:);

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο Jethro Tal!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Η ψευδο(ανω)νυμία ξαναχτυπά! Για κάποιον όμως που βαυκαλίζεται ότι κατέχει τον αναλύτικό τρόπο σκέψης ενός σκακιστή, όλα αυτά κάτι λένε. Και επειδή δεν έχω μάθει να στρουθοκαμηλίζω, μου δίνεται η εντύπωση ότι πίσω από το "jethro talat" υπάρχει ένα (συμπαθές σε μένα και ευφυές, πράγμα που καταδεικνύει και το λογοπαίγνιο)πρόσωπο, που δραττόμενο της συγκυρίας της παρεξηγημένης υπόθεσης "talat bled" και της υποτιθέμενης ευθύνης Κουρκουνάκη, δε χάνει την ευκαιρία να βγάλει λίγες κακίες. Πράγματι θα ήθελα να είχα το χρόνο και την ευχέρεια να παρακολουθούσα και τις δύο διαλέξεις από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές και εύχομαι αυτές να πολλαπλασιαστούν και να γίνονται Σαββατοκύριακα. Όμως σύντροφε "jethro talat", επέτρεψέ μου, αν και μικρότερος (σε πολλά) να σου μεταφέρω μια συμβουλή της συχωρεμένης της γιαγιάς μου. Έλεγε λοιπόν η κυρά-Λένη¨: "Όταν τσακώνονται δύο άνθρωποι φταίει πάντα αυτός που είναι ο πιο έξυπνος". Είμαστε λίγοι σύντροφε στο σκάκι. Και η συμφιλίωση είναι τέχνη και αρετή. Να με συμπαθάς για το θάρρος, μιλώ με καλωσύνη.

ΥΓ. Φυσικά και ο "jethro tal" έχει δίκιο!

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει κανένα πεδίο αντιπαράθεσης με τον κ. Κουρκουνάκη. Η ομιλία μου ήταν προγραμματισμένη για δύο εβδομάδες νωρίτερα και σε στενότερο κύκλο. Αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας και η Δευτέρα 3 Μαρτίου είναι από τις λίγες ελεύθερες ημέρες μου, καθώς τώρα είμαι Τουρκία και θα ξαναφύγω σύντομα εξωτερικό.
Υπάρχει χώρος για όλους και μακάρι και οι δύο διαλέξεις να συγκεντρώσουν πολλούς θεατές, καθώς πιστεύω οτι είναι θετικές για το Ελληνικό Σκάκι. Εύχομαι και άλλοι σύλλογοι να διοργανώσουν παρόμοιες εκδηλώσεις.
Στράτος Γρίβας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Να διευκρινίσω εδώ με αφορμή το σχόλιο του Στράτου Γρίβα ότι στο προηγούμενο σχόλιο μου εννοώ την αντιπαράθεση μεταξύ Κουρκουνάκη και "Jethro Talat", όπως τουλάχιστον υποψιάζομαι και ευθαρσώς αναφέρω. Σε καμιά περίπτωση πάντως δε συνδέω τους δύο ομιλητές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κε Γρίβα, καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

Ανώνυμος είπε...

Προς Παναγιώτη Κονιδάρη[ή μήπως προτιμάς το BEL:);]:Καλορίζικη η στήλη στο περιοδικό ''Σκάκι για Όλους''.Τα άρθρα σου,μαζί με τον ''Πράκτωρ Μαζέτα'' του κυρίου Κεφαλή,είναι μια ευχάριστη και χιουμοριστική όαση στο δύσπεπτο σκακιστικό μενού του περιοδικού.Μάλιστα,σου προτείνω και το θέμα για το επόμενο άρθρο σου:Η (υποτιθέμενη) διαμάχη μεταξύ των κυρίων Γρίβα και Κουρκουνάκη,που έθιξε ο Jethro Talat.Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα αναταράξει το σκακιστικό κοινό της χώρας μας,και θα μας κάνει να ξεχάσουμε το χάος που προκάλεσε η ΕΣΟ στην Α' Εθνική,και θα συζητηθεί στους κύκλους της ελληνικής σκακιστικής κοινότητας:).Καλή συνέχεια!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@jethro tal

Ξαναλέω για τελευταία φορά ότι δεν αναφέρθηκα σε αυτό (Γρίβας- Κουρκουνάκης), αλλά στην έμμεση επίθεση (που, με κάθε ειλικρίνια, με στενοχωρεί) του "jethro talat" στον Ηλία. Ισως, και vice versa. Αν κάνω κάποιο λάθος ζητώ εκ των προτέρων ταπεινά συγγνώμη, αλλά φοβάμαι πως δεν κάνω. Ευχαριστώ όπως και να'χει για τις ευχές σου για τη στήλη.

Ανώνυμος είπε...

Απλώς αστειεύομαι BEL.Ήθελα να κάνω ένα καλαμπουράκι στα γραφόμενα του Jetrho Tallat,και στη δήθεν κόντρα μεταξύ των δύο σκακιστών.Νόμιζα ότι ο φίλος υπονοούσε κάτι τέτοιο στα λεγόμενά του.Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα.

Ανώνυμος είπε...

@jethro tal: Δίκιο έχεις, φίλε, απλά το διάλεξα γιατί είναι "της μόδας"! Sorry, αν σ'έμπλεξα.
@Π. Κονιδ.: BEL, δεν σας ξέρω προσωπικά, αλλά μάλλον υπερβάλλετε. Σαν συγγραφέας, σας αρέσει η πλοκή και οι συνωμοτ-υποθέσεις!
Βασικά, το πήγαινα γι'αστείο -όσο μ'αφορά, έχω καλές σχέσεις και με τους δύο. Γι'αυτό και δεν μ'άρεσε που πέσαν στην ίδια ημερομηνία, αν και οι εξηγήσεις του κ. Γρίβα με καλύπτουν. Συμφωνώ απόλυτα ότι "η συμφιλίωση είναι τέχνη και αρετή", γι'αυτό και δεν μ'αρέσει ότι γι'αυτά τα δυο πρόσωπα (όπως και γι'άλλους σημαντικούς, στο χώρο του σκακιού) ακούγεται ότι εμπλέκονται κατά καιρούς σε διάφορους τσακωμούς και μεταξύ τους και με άλλους!
Πήρε φωτιά το θέμα (όπως πρόλεξε κι'ο jethro tal) - μάλλον θα μείνω σπίτι τη Δευτέρα...

Ανώνυμος είπε...

Προς Jethro Talat:Κανένα πρόβλημα.Σου δίνω άφεση αμάρτιων:).