Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

My 61 Memorable Games


Μια παράξενη ιστορία που έμοιαζε με πρωταπριλιάτικο αστείο καταγράφτηκε στο ίντερνετ τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, ένα μόλις μήνα πριν ο Φίσερ φύγει από τη ζωή. Αίφνης, παρουσιάστηκε νέα, αναθεωρημένη έκδοση της μνημειώδους συλλογής παρτίδων του Αμερικανού πρωταθλητή, η οποία μπορούσε να αγοραστεί μέσω ebay. Ο τίτλος; «My 61 Memorable Games». Βελτιωμένη έκδοση του «My 60 Memorable Games», «με αρτιότερες αναλύσεις και εκτενέστερους σχολιασμούς» αλλά και πρόλογο 12 σελίδων του ίδιου του Φίσερ! (η 61η παρτίδα ήταν η πρώτη παρτίδα από το ματς της Γιουγκοσλαβίας, του 1992).

Απόσπασμα από τον πρόλογο του υποτιθέμενου Μπόμπι Φίσερ :
Γνωρίζω πολύ κόσμο που αναζητά απαντήσεις για τον Μπόμπι Φίσερ του 1972. Αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει πια. Ήθελα να διαθέσω στο αναγνωστικό κοινό την επίσημη εκδοχή του βιβλίου σε αλγεβρική γραφή και με μερικές μικρές διορθώσεις. Και γιατί τώρα; Επειδή η United Bank της Ελβετίας κατάσχεσε όλο το ποσό της αμοιβής μου από το ματς-ρεβάνς του 1992 με τον Σπάσκι, πάνω από τρία εκατομύρια δολάρια. Η διαμάχη μου με την τράπεζα δεν έχει κανένα όφελος καίτοι οι νόμοι είναι με το μέρος μου. Γι' αυτό σάς διαθέτω σε μορφή βιβλίου τις 60 παρτίδες που αγαπήσατε με την προσθήκη μιας παρτίδας από το ματς-ρεβάνς του 1992 (το οποίο μου δημιούργησε τόσα προβλήματα) με στόχο οι πωλήσεις να αναστρέψουν την οικονομική (μου) κατάσταση.

Μόνο και μόνο αυτό το μικρό απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στο ίντερνετ ήταν αρκετό για να εγερθούν ισχυρότατες αμφιβολίες για τη γνησιότητα του όλου εγχειρήματος. Πέρα από προχειρολογίες-ανακρίβειες που υπάρχουν στο κείμενο, του τύπου United Bank of Switzerland (αντί για Union Bank of Switzerland), ήταν γνωστό πως ο Αμερικανός περνούσε σοβαρότατη περιπέτεια υγείας (που τον οδήγησε στο θάνατο μετά από λίγο) και το τελευταίο πράγμα που ήταν ικανός να κάνει ήταν να επιμεληθεί νέας έκδοσης του κλασικού βιβλίου.

Η ebay, μια εβδομάδα μετά την αρχική δημοσίευση πάγωσε τον λογαριασμό του «εκδότη» και απαγόρευσε περαιτέρω διακίνηση του πειρατικού βιβλίου (μετά και από επίσημες διαμαρτυρίες που προέρχονταν από το περιβάλλον του Φίσερ). Όσοι πρόλαβαν να το προμηθευτούν μιλούν για ολόιδιο κείμενο με το πρωτότυπο, με την προσθήκη λίγων αναλύσεων από προγράμματα Η/Υ. Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, τα λιγοστά πειρατικά αντίτυπα έχουν ήδη αποκτήσει εξαιρετικά υψηλή συλλεκτική αξία.

Σχετικοί σύνδεσμοι: ChessNinja ChessVibes

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλεος τι άλλο θα ακούσουμε;!Πάω στοίχημα ότι σε λίγο καιρό θα εκδοθεί και κανένα βιβλίο που θα κάνει ανάλυση στις παρτίδες του διαβόητου ματς Karpov-Fischer του 1975:)

Ανώνυμος είπε...

Μονο ο Μπορχες θα μπορουσε να γραψει ενα τετοιο διηγημα!

Ανώνυμος είπε...

Ένα νέο βίντεο του αθάνατου Μπόμπυ Φίσερ, από το 1971, κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο:
http://cavett.blogs.nytimes.com/2008/02/08/was-it-only-a-game/

Schrödinger's Cat είπε...

@talat bled Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο, ανάρτησα νέα δημοσίευση με το βίντεο.