Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Endgame Manual


Το 2004, ο Γκάρι Κασπάροβ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο KRO της ολλανδικής τηλεόρασης είχε πει: «Διαβάζω και μελετώ σκακιστικά βιβλία. Τα περισσότερα θα ξεχαστούν σύντομα, ελάχιστα από τα σύγχρονα θα ξεπεράσουν με επιτυχία τη δοκιμασία του χρόνου. Αυτή είναι η διαφορά τους με βιβλία όπως εκείνο του Μπρονστάιν για το τουρνουά της Ζυρίχης. Στη ρωσική γλώσσα όμως -νομίζω όχι ακόμη στα αγγλικά- έχει εκδοθεί πρόσφατα ένα βιβλίο που με εντυπωσίασε, αυτό του Ντβορέτσκι για τα φινάλε. Έργο που θα παραμείνει.»

Είναι ανώφελο για τους περισσότερους από εμάς, δηλαδή τους σκακιστές που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για περαιτέρω σκακιστική εξέλιξη, να αγοράσουν βιβλίο του Ντβορέτσκι έχοντας τη φιλοδοξία ότι θα το διαβάσουν και θα το κατανοήσουν ολόκληρο. Ο Μαρκ Ντβορέτσκι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου και τα βιβλία του είναι -χωρίς υπερβολή- αριστουργήματα της τέχνης της σκακιστικής ανάλυσης, μεθοδικά στο έπακρον, αλλά τόσο απαιτητικά που καθιστώνται αυτομάτως πολύ δύσκολα!

Σε αντίθεση όμως με παλαιότερους τίτλους του Ρώσου δασκάλου, το «Dvoretsky's Endgame Manual», ένα από τα σπουδαιότερα έργα περί του φινάλε στη σκακιστική βιβλιογραφίας διαχρονικά, συμπυκνώνει με καταπληκτικό τρόπο τα διδάγματα των κλασσικών συγγραμμάτων των Όιβε, Φάιν, Σμίσλοβ-Λέβενφις, Κέρες και άλλων καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν με την αρωγή εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι προσιτό -κατά μέρη όμως - στον καθένα, ακόμη και στον «τεμπέλη» σπουδαστή του παιχνιδιού. Ο «σοβαρός» και φιλόδοξος σπουδαστής από την άλλη, είναι βέβαιο πως θα καταναλώσει αρκετούς μήνες και θα επιστρέφει κατά καιρούς στις σελίδες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της σκακιστικής του ζωής.

Δεν πρόκειται για βιβλίο φινάλε με συλλογή θέσεων, εν είδει εγκυκλοπαίδειας, παρά περισσότερο για «teach yourself the endgame» οδηγό. Η ιδέα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι η παρουσίαση ενός συστήματος κατανόησης των φινάλε. Έχει την πεποίθηση ότι για να γίνει κάποιος παίκτης ισχυρός στα φινάλε πρέπει να γνωρίζει (σχετικά) λίγες θέσεις, αλλά να τις κατανοεί πλήρως. Εξετάζονται εξαντλητικά όλες οι βασικές και ημιβασικές θέσεις που πρέπει να γνωρίζει ο φιλόδοξος σκακιστής.

Η παραμυθία για όλα τα σοβαρά λάθη που έχουμε διαπράξει ως παίκτες στα φινάλε είναι τα πολλά διάσπαρτα τμήματα του βιβλίου που περιέχουν θέσεις με αλληλουχίες λαθών που διέπραξαν μεγάλοι σκακιστές της ιστορίας, τα οποία η αγγλική μετάφραση ονομάζει tragicomedies, όπως:

Capablanca - Menchik, Hastings 1929

1...Ra6?? (1...Rb8=; 1...Rb1=)
2. Rd7?? (ο Capablanca συγχωρεί την αντίπαλό του για το λάθος της. Το 2. Kf8+ κέρδιζε)
2...Ra8 3. Rc7 Ra6?? (η μαύρη επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος)
4. Kf8+! Kg6 5. f7 Ra8+ (5...Rf6 6. Rg8)
6. Re8 Ra7 7. Re6+ Kh7
8. Ke8?? (ένα βήμα πριν την νίκη, ο Capa κάνει νέο λάθος που οδηγεί σε ισοπαλία. Και το 8. Rf1 και το 8. Rf6 κέρδιζαν)
8...Ra8+ 9. Ke7
9...Ra7??
(9...Kg7=)
10. Kf6 1-0. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

***Mark Dvoretsky - Dvoretsky's Endgame Manual, 2η έκδοση, 402 σελίδες, (Russell Enterprises, 2006)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου συστήσει 5-6 καλα βιβλια για δίαβασμα ώστε να ανεβάσω το επιπεδό μου? Για να διευκολύνω ειμαι παικτης με ΕΛΟ 1730 και υστερώ στο μέσο της παρτίδας.

Ανώνυμος είπε...

Στην εξαιρετική αυτή παρουσίαση του εκλεκτού βιβλίου του Dvoretsky δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαριστεί μια παρανόηση που υπάρχει σε πολλούς σκακιστικούς κύκλους: τα περισσότερα σκακιστικά βιβλία δεν είναι γραμμένα για να διαβάζονται από την αρχή μέχρι το τέλος. Η σωστή μελέτη τους συχνά συνίσταται στην επιλογή των κατάλληλων τμημάτων από τον κάθε αναγνώστη στη δοσμένη χρονική στιγμή.
Για παράδειγμα, στο Endgame Manual του Dvoretsky το καλύτερο ξεκίνημα για τους περισσότερους αναγνώστες είναι να μελετήσουν τα τμήματα που ο ίδιος ονομάζει "Tragicomedies". Από αυτά φαίνεται πόσο δύσκολο είναι πράγματι το φινάλε, καθώς ακόμα και πολύ ισχυροί παίκτες διαπράτουν λάθη που μετά την παρτίδα φαίνονται στοιχειώδη. Επίσης, οι κοινοί θνητοί παρηγορούμαστε και αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι χρειάζεται να εργάζονται διαρκώς σε αυτόν τον τομέα του σκακιού.
Ηλίας Κουρκουνάκης

Ανώνυμος είπε...

@asteroid ola ksenikane apo to my system, ola ta alla epontai.

Ανώνυμος είπε...

asteroid

6 βιβλία μέσου παρτίδας:

1) Μy System - Nimzovitch
2) Chess Praxis - Nimzovitch
3) Zurich 1953 - Bronstein
4) My 60 memorable games - Fischer
5) Chess Strategy in action - Watson
6) Modern Chess Strategy - Pachman

Η δική μου προσωπική επιλογή...

SirJohn είπε...

@asteroid:

(προσωπική μου πάντα άποψη)

Ξεκίνα με το Understaning Chess Move by Move του John Nunn. Εξαιρετικό βιβλίο. Αν σου αρέσει το στυλ του (που θα σου αρέσει) μπορείς μετά να διαβάσεις και το Grandmaster Chess Move by Move του ίδιου (το οποίο είναι αρκετά πιο απαιτητικό πάντως).

Πολύ καλό βιβλίο επίσης είναι το Creative Chess Strategy του Alfonso Romero.

Τέλος μια πρόταση για φινάλε: Το Endgame Strategy του Shereshevsky.

Όσο για το My System η προσωπική μου άποψη είναι: Ένα από τα χειρότερα βιβλία που διάβασα ποτέ (στην ίδια κατηγορία επίσης βάζω και το My 60 Memorable Games).

Aggelo είπε...

Υπαρχουν πολλα αξιολογα βιλβια που μπορεις ν αγορασεις αν ψαξεις..κατα την γνωμη μου τα 5 καλυτερα ειναι τα κατωθι

1.Shereshevsky - Endgame Strategy
2.Kotov - Think Like A Grandmaster
3.Silman - How to Reassess Your Chess
4.Nunn - Secrets of Practical Chess
5.Dvoretsky - Endgame Manual

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους για τις συστάσεις. Θα συμφωνήσω με τον sir John για το my system.Μου το δάνεισε ένας φίλος μου για να το ρίξω μια ματιά και μου φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο και δυσνόητο. Το βιβλίο του Fischer όμως ανήκει σε διαφορετική κατηγορία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως πρόκειται για ένα βιβλίο που σε βοηθά στην προσέγγιση του τρόπου σκέψης αυτού του μεγάλου σκακιστή (στο βαθμό που μπορεί ο καθένας). Από καθαρά σκακιστική πλευρά δεν μπορώ να το κρίνω. Θυμάμαι όμως ότι όταν το δίαβασα σε ηλικία 15 χρονών με ώθησε στο να αγαπήσω το σκάκι περισσότερο .

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω πόσο καλό είναι το βιβλίο του Dvoretsky,αν και δεν αμφιβάλλω για την ποιότητά του,αλλά πιστεύω ότι ένα επίσης εξαιρετικό βιβλίο για τα φινάλε είναι αυτό που έγραψε ο Κeres.Το έχω αγοράσει,και είναι η Βίβλος μου για τα φινάλε.Θεωρώ ότι ένα βιβλίο πολύ υψηλών προδιαγραφών.