Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Καλλιθέα 1975 & Καλλιθέα 1978


Από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, στιγμιότυπα από την 1η Διεθνή Σκακιστική Συνάντηση Καλλιθέας, η οποία είχε διοργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Σκακιστικού Ομίλου Καλλιθέας. Συμμετέχουν Έλληνες, Ούγγροι, Γιουγκοσλάβοι και Κύπριοι σκακιστές. Την έναρξη των αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών Καλλιθέας, κηρύσσει ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Γάλλος. Στις εικόνες παρακολουθούμε κάποιο παράλληλο εορταστικό τουρνουά μπλιτς.
Το βίντεο εδώ


Και μια φωτογραφία που είχε στείλει πριν 2,5 χρόνια στο μπλογκ μας, ο Τάκης Δρεπανιώτης (ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση). Ήταν της Ρούλας Καραπάνου, σκακίστριας του ΣΟ Καλλιθέας και φωτογράφου και αργότερα πετυχημένης συγγραφέως.
Τα στοιχεία για τους εικονιζομένους (4η Διεθνής Σκακιστική Συνάντηση Καλλιθέας, που είχε γίνει στην Εστία Νέας Σμύρνης από 1-15 Νοεμβρίου 1978) υπάρχουν στην ανάρτηση
http://skakistiko.blogspot.com/2008/05/blog-post_16.html

4 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να θυμόμαστε τον Λάζαρο Δρεπανιώτη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έκανε τόσα πολλά για τον Σ.Ο.Καλλιθέας και για το ελληνικό σκάκι γενικότερα. Ο πρόωρος θάνατός του μας στέρησε από έναν πραγματικά παραγωγικό παράγοντα, με όραμα και ευρύτατη δράση μέσα από την οποία υλοποιούσε αυτό το όραμα.

Σπ. Ιλαντζής είπε...

O Λάζαρος Δρεπανιώτης υπήρξε και πρόεδρος της ΕΣΟ, τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, με αξιόλογο έργο και πολλές καινοτομίες, π.χ. αναβίωση του "Ακρόπολις", διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα, ενίσχυση του εφηβικού και του γυναικείου σκακιού κ.ά.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια και μιλαμε για παλια επικαιρα, χθες τα http://www.chessvibes.com/reports/old-film-footage-max-euwe/ εδωσαν ενα συνδεσμο προς μια συλλογη παλιων κινηματογραφικων επικαιρων που εχουν να κανουν με τον M. Euwe (το 2010 ηταν επετειακο ετος για τους Ολλανδους, καθως συμπληρωθηκαν 75 χρονια απο την κατακτηση του Παγκοσμιου τιτλου απο τον συμπατριωτη τους).

Σ' αυτα μπορειτε να δειτε τις απονομες το 35 και το 37 (με τον Alekhine ν' απευθυνεται στον κοσμο στα Γαλλικα) σκηνες απο την εναρξη του τουρνουα του 1948 για τον τιτλο, τον Καπαμπλανκα να δινει τα προγνωστικα του για το επερχομενο πρωτο ματς Euwe-Alekhine στ' Αγγλικα (αποκαλει το παιχνιδι του Ρωσου 20% μπλοφα), και τον Euwe ν' αντιμετωπιζει τον Bogoljubov σε μπλιτς (και οι δυο πατανε το ρολοϊ με το αλλο χερικαι οχι μ' αυτο που παιζουν τις κινησεις)

http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/44284264/

Ανώνυμος είπε...

Αναθάρρησε ο Μέτοικος. Τον είδες;

Αναθάρρησε που να μη το λύσει η γης.